Wendy Moore “Wedlock”

Wendy Moore. Wedlock. The True Story of the Disastrous Marriage and Remarkable Discovery of Mary Eleanor Bowes, Countess of Strathmore. 2009 New York

See on raamat, mida tuleb anda lugeda kõikidele naistele enne abiellumist. Kes siit ei õpi, et igaks juhuks tasub teha abieluvaraleping ja päris mitu korda mõelda enne kui sõrmused sõrme pannakse, võib süüdistada ainult iseennast.

Mary Eleanor Bowes oli 18. sajandi Inglismaa vaat et rikkaim pärijanna. Tal oli olemas kõik, kuni ettevaatamatult sõlmitud abielu ta elu lõplikult ära rikkus. Ta abiellus kaks korda ja mõlemal korral õnnetult. Esimene kord sai ta mehe, kellega tal iseloomud ei sobinud ning kes tõi kaasa ka ülimalt tüütu perekonna. Pärast tolle surma läks aga tõeline põrgu lahti: ta sattus tõelise sadisti otsa, kes hoidis teda aastaid sisuliselt vangistuses ja terroriseeris teda igatemoodi. Nii nagu klassikaline perevägivaldur terroriseeris mees teda füüsiliselt ja tegi ta ka vaimselt tümaks. Mees oli vägivalduri õpikunäide, sest sellised inimesed suudavad end kolmandatele osapooltele veenvat šarmikalt esitleda, nii et lõpuks jääb ohvrist endast mulje kui veidrikust ning arvatakse, et mida see mees (või naine) ikka seal niiväga teeb. Abi ei saanud ta mitte kuskilt, sest lahutamine kui selline oli 18. sajandi naistele ülimalt raske, kui mitte võimatu.

Lõpuks sai naine abi uuest teenijannast, kes naise välja aitas ning talle advokaadid muretses. Sealjuures oli tal kordades rohkem kaotada kui naise kõrgaadlikest sõpradel ja sugulastel. Koos suutsid nad kohtuastmed läbi käia ning naine võitleski endale lahutuse välja, kuigi teekond vaba naise staatuseni oli väga kibe.

Ja raamat tõestab taas seda, et kui inimene end ise ei aita ja oma elu eest ei võitle, siis keegi seda tema eest teha ei saa – aga teinekord läheb vaja kasvõi ühtainust toetavat õlga.

Miks lugeda:

  • väga hästi kirjutatud raamat üsna vähetuntud teemal
  • kuigi autor kirjutab eelkõige inimlikus mõõtmes, joonistub välja hämmastavalt detailne taust 18. sajandi elust
  • õpid ära tundma vägivallatsejat ja tema käitumisjooni
  • Raamatu taga on silmnähtavalt tohutu hulk ajalooürikutes tuhnimist, aga see on kirjutatud nagu põnevusromaan, nii et seda ei saa enne käest panna kui kell kolm öösel, mil viimase leheküljeni jõutud on.

Miks mitte lugeda:

  • lähed kohe tänavale protestima, kui hakkab jälle kuskil mingi kiun abortide keelamise ja muude naiste õiguste piiramise üle
  • järgmisel suguvõsa või sõpruskonna kohtumisel sõidad tuntud perevägivallatsejale kohe rusikaga molli

Lisa kommentaar