Lihtne aasia wokiroog

Kui viimase võimaluseni kraami täistopitud aasia poe lagedeni ulatuvate riiulite vahelt kuidagi elusalt ruumi tagaossa jõuad, siis ootab sind ees suur metalluks. Selle taga leidub asju, mida euroopa kauplustest iialgi ei saa: riiuleid katavad värsked ürdid, mille nime ega kasutusotstarvet ära arvata ei oska, kümme erinevat sorti maguskartuleid, terve kibedusskaala jagu pipraid, köögivilju, salateid, kõrvitsaid (esimest korda elus nägin seal piklikku rohelist kõrvitsat, mis oli umbes meetrijagu pikk). Kuskil nurgas on suured ogalised durianid, siis riiulite kaupa erinevaid seeni, üks väiksem ja võikam kui teine… Riiulite all ja põrandal jalus on kastid surnud soojamaakalade ja hiidkrevettidega. Mõnes liigutavad oma sõrgu täiesti elus krabid. Teisel pool tabab sind suure kalmaari või kaheksajala punnissilmne pilk. Külmruumi suurus on hea fantaasia korral kuus ruutmeetrit. Vahetevahel on poeseinale kleebitud vigases saksa keeles tekst “Kui ostsid sel-ja sel kuupäeval siit kala/liha/toote x, too see tagasi. Mürgine.”

Sellepärast tekib mõnikord tahtmine, sellest kõigi maitse- ja mürgivõimaluste poest midagi muud kaasa haarata kui kiirnuudlid ja pakk mochisid. Ürte näiteks. Sellepärast avastasin end laupäeval suure etteheitva ürdihunniku seltskonnast. Ega’s midagi, wok tulele ja tulist klaasnuudlisalatit valmistama. Vaja läheb:

  • hakkliha (maitse järgi, antud kogused on ca 150g jaoks)
  • 3 suuremat porgandit
  • 1 paprika
  • 1 sidrunhein
  • 2 tšillikauna
  • 4-5 küüslauguküünt
  • pakk klaasnuudleid (ubade baasil valmistatud läbipaistvaid makarone)
  • 1 keskmine sibul
  • pöidlajämedune tükk ingverit
  • peotäis värsket tai basiilikut (see, mis maitseb natuke aniisi/lagritsa moodi, ei tea, kust seda kaubandusvõrgust saab, aga seemnetena läheb see vähenõudlik taim kiirelt-kärmelt akna peal kasvama.)
  • peotäis värsket koriandrit
  • 2 pikka rohelise sibula juppi (seda saab praktiliselt kuni juurteni lõigata, pole vaja peenutseda)
  • maitsestuseks: sool, pipar, sojakaste (austrikaste, seesamiõli)

Valmistamine: Pane klaasnuudlid  leigesse vette (keeta pole vaja, las olla seal niikaua kuni asju lõigud). Haki küüslauk, tšilli, sibul (mitte roheline!), sidrunhein ja ingver. Kuumuta wokis õli ja viska hakitud ürdid sisse. Lase mõni hetk praadida ja siis lisa kohe hakkliha. Seejärel tükeldatud porgand. Sega neid ringi, kuni hakkliha küps& porgand veel mõnusalt krõmps. Seejärel lisa hakitud roheline sibul ja paprikalaastud. Seejärel hakitud tai basiilik & koriander. Seejärel tõsta klaasnuudlid veest välja, raputa natuke kuivemaks ja viska kohe pannile. Ühe käega segad kõike ringi, teise käega maitsestad – ja ongi valmis.

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s